Projects: Roads & Motorways

Road junction of Piazza Maggi in Milan


A new multi-level junction to improve access to Milan

The current road junction shall be reorganized with two purposes: to make traffic more fluid, and to reduce sound and environmental pollution.

  • Customer:Milan City Council
  • Location:Milan
  • Type of service:Final and Detailed Design; Works Management; Safety Coordination Design and during Construction
  • Period:1999 - 2000
  • End of work:2002
  • Cost:€ 13.700.000

The new junction develops on four levels: a viaduct, at 9 m height, for outbound cars coming from Via La Spezia and Viale Cermenate; an overpass, 2.5 m high, for inbound traffic coming from the motorway and the by-pass road; an underground tunnel for the flow of cars between Viale Cermenate and Viale Famagosta; and, at road surface level, walkways crossing a green area with trees and flower-beds. The design of the junction is completed by the one-way overhead ramp originating from the Cavalcavia Schiavoni and directed towards the motorway.

The design takes the urban position of the junction concerned into account: the structures, and in particular the flyover, were designed with particular attention to architectural appearance and to fit in with the surroundings. Indeed, a structure of reinforced and pre-stressed concrete has been used for these works, thanks to which it is possible to minimize disturbance to the urban fabric. This is why thickness of the deck is very low, varying from one section to another and, considered with the consistent development of the chosen spans (from 30 and 40 m), resulting in a 'transparent' environmental setting. The rounded shapes of the deck, combined with the 'depressed arch' effect of the girders, complete the architectural system making it quite pleasant to the sight of both external observers and ordinary users of the infrastructure. As a consequence, the very streamlined structure has a minimal impact on the morphological context, and also from an environmental and town planning perspective the work ensures a sufficient view and the necessary territorial continuity. The shape of the piers is rounded, ideally combining with the other curved lines already mentioned. Thanks to the special shape of formworks, the surface of the pier itself will appear more dynamic.

The lack of space in the surrounding areas and presence of several underground services led to planning complex building stages with temporary traffic deviations in order to avoid road closure throughout the whole duration of the works. When this was not possible, night work was arranged with temporary closure of the stretches involved.