Projects: Environment

'Trapezio' urban park


'Trapezio' urban park

Neighborhood public park

Development works concerning the Integrated Intervention Program Montecity Rogoredo.

  • Customer:Milano Santa Giulia S.p.A.
  • Location:Milan
  • Type of service:Final and Detailed Design; Safety Coordination Design and during Construction
  • Period:2012 - 2013
  • Cost:€ 4.200.000

The Urban Park named Parco Trapezio, located in Via Bonfadini, is one of the facilities/urban landscaping works concerning the Integrated Intervention Program Montecity - Rogoredo (named Santa Giulia) in the south sector – Rogoredo of Milan.

The trapezium-shaped area is wedged between two wings of residential buildings, and offers a perspective view that, from the FFSS station and the hotel, creates an optic cone towards the northern pole of Santa Giulia and its most prominent element, i.e. the Congress Palace.

The position of the park, very close to the residential urban fabric, is strategic to the development of a number of functions directly serving the residents, both in the neighborhood and, due to its size, in the whole district. Here you can find the most equipped portion of the entire green complex of the Integrated Intervention Program, where the most suitable functions for meeting and entertainment of people of all ages are offered; whereas extensive functions and activities are reserved to the other wide green areas.

Construction of the park, initially designed by Franco Giorgetta in 2005, had been suspended in order to reclaim the relevant grounds. So Pro Iter focused its work downstream of such reclamation, and adapted the design to the new requirements emerged from the district committees and expressed by the Municipality of Milan.

The front side of the park area, on the side of the FFSS station, is raised and faces the opposite public road as a bastion. Here, at the center of the front side, there are the main access stairs, embedded between the bastion walls, in the perspective focal point. The stairs are crowned by a wooden bridge connecting both bastions.

From a morphological point of view, the park can be divided into five parts: the bastions and the square, under which a multi-storey car park can be found; the refreshment area, which serves as a hinge; the playgrounds along the sides; and the central area to be used at one's discretion. The two side strips are where the equipment (equipped playgrounds for different age groups, bowls, table tennis and 6 small educational gardens) is located, but here you can also find several trees, flowers and flower-beds, which, moving centrally, soften the rigid geometry of the perspective cone with a continuous wavy edge, whereas the central 'telescope' space is widely free and meadowed, in order to allow a wider visual cone and more wide-ranging activities.

The two long sides are slightly diverging, parallel to the directions of both main alleys connecting the northern and southern areas of the Santa Giulia district.

The main routes develop along the sides of the park, connecting the equipped areas with each other; whereas the secondary routes, which cross the park sideways, connect more directly the eight entrance points on the opposite sides.

The work carried out by Pro Iter concerned the final and detailed design, as well as safety coordination during design and construction.