Roads & Motorways

Link road S.S.415 - A51

Extension of the S.S. Paullese: new junction on the Eastern By-Pass Road of Milan
Owner/client Milan Municipality
Type of service Final and Detalied Design; Works Management
Location Milan
Period 2000 - 2001
Cost € 13.100.000

The design for extending the S.S. 415 ‘Paullese’ in Milan arises from the need to ensure a fast urban penetration as far as the outer ring road. The restoration of the current junction on the Eastern By-Pass Road is the first one of the five lots into which the work has been divided.

The pre-existing junction on the Eastern By-Pass Road of Milan has been fully restored so that in the future a complete interconnection of all the main roads coming from Bologna, Venice, Paullo and Milan will be possible.

The new junction is the first step of a wider extension plan for the S.S. 415 Paullese from San Donato to Corso Lodi, developed by the town planning authorities, which shall be implemented by lots in the next years.

In this first step, the current road system will allow people living in the district of Rogoredo and Santa Giulia to join the S.S. 415 Paullese in direction Paullo and the Eastern By-Pass Road in both directions (Venice and Bologna).

Continue
Highlights
Bridges
1

2 curved decks (in direction of Paullo: short span 40 meters; in direction of Milan: short span 30 meters) with central pier and indirect foundations.

Underpasses
2

5 underpasses in correspondence of the ramps (short span: 8.10 meters).

Rampe
Cavalcavia
Cavalcavia in costruzione
Cavalcavia in costruzione
Cavalcavia in costruzione (armatura)

Therefore, the design involves adapting the junction of the S.S. 415 'Paullese' with the Eastern By-Pass Road, i.e. completing the existing clover-leaf and extending the S.S. in direction Milan as far as the area where the future settlement Montecity 2000 shall rise, to which it will be connected by means of a two-level roundabout.

The intersection is characterized by the presence of several slip roads that cross each other on various levels by means of box culverts aimed at ensuring direct connection of all relations and, in particular, of those with the two roundabouts located at the ends of the section in question.

The design of the new junction branches was influenced in particular by two factors: the reduced space availability and the need to keep the current junction in operation during the works.

The renovation of the current junction on the East Ring Road constitutes the first of the five Lots into which the intervention has been divided.