Projects: Environment

'Assago D4' urban park


'Assago D4' urban park

Neighborhood public park

Development works concerning the Integrated Intervention Program Assago D4.

  • Customer:Milanofiori 2000 S.p.A.
  • Location:Assago
  • Type of service:Final and Detailed Design; Works Management; Safety Coordination Design and during Construction
  • Period:2012 - present
  • Cost:€ 916.000 (for section completed)

The public park, whose final design, detailed design and works management has been entrusted by the company Milanofiori 2000 to Pro Iter, is located in the D4 Area of the Milanofiori north district: a new multifunctional district of approx. 218'000 square meters in the municipality of Assago, accommodating retail areas, cafés, restaurants, a multiplex cinema, a fitness center, apartments, offices and one hotel.
The park connects the new multifunctional district with the wood located north of the area: a poplar wood that has been restored to the original state, protected by land use restrictions (Legislative Decree no. 42/2004).

The design of the green area takes on the basic principles of the master plan, pursuing a strong integration between architecture and natural environment, whose structure is a web of routes and trees connected to the green core of the existing wood. The design develops around the main route, which extends from the link bridge with the square and the underground as far as the natural areas of the wood, after which it ideally continues in the areas of the newly developed Parco delle Risaie and the Parco Agricolo Sud Milano, which is a part of the history of this area. Completion of the public park, where further works shall still be carried out, includes the creation of a fitness trail and nature trails in the wood, as well as the development of a footway and cycle lane around it, joining the tracks already existing in the territory.

The route crossing the park, designed to support low-impact mobility, with a red surface, is flanked by a green line of Japanese cherries 'Royal Burgundy', accompanied by bushes in the same red tones. From here, the secondary routes depart in direction of ellipsoidal areas, equipped as rest areas and shaded by trees of various ages, belonging to the wood varieties. The design evolves in line with completion of the compartment, and the interface areas between buildings and natural environment are developed step by step, with special focus on the balance between protective and decorative elements.

The system of low walls, aimed at mitigating the level changes around the building, is enhanced by bushes of various kinds, looks and heights, partially used to fill up the rear trenches, thereby avoiding the use of railings. The variety of the hedges so formed and their natural character (reminding the wood environment and agricultural hedges) is a benefit in terms of enrichment of the ecosystem and improvement of plant health.

Further architectural elements are the paved drainage systems, necessary to compensate for the low permeability of the mainly clayey-silty grounds.

At each pedestrian crossing and access to the lot of the building, accessibility is also ensured to persons with disabilities through the elimination of architectural barriers.

The varieties have been chosen in compliance with the rules concerning protection against the Anoplophora chinensis, whereas furniture and lighting systems have been chosen according to the characterization of the various areas and in order to ensure continuity with the district furniture.

In particular, the lighting systems are in compliance with the LEED certification, and they also meet the demanding provisions concerning light pollution.